Tudomány
A liba lehetett az első háziasított baromfi Kínában
A libát Kínában mintegy hétezer éve háziasíthatták, vagyis az eddigi feltételezésekkel ellentétben korábban, mint a csirkét.
2022.03.09 20:01MTIA liba lehetett az első háziasított baromfi Kínában - írta a Sixth Tone című angol nyelvű kínai hírportál egy új tanulmányra hivatkozva.
Kínai és japán intézmények kutatóinak az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmánya szerint a libát Kínában mintegy hétezer éve háziasíthatták, vagyis az eddigi feltételezésekkel ellentétben korábban, mint a csirkét.
A csirke háziasításának ideje egyelőre vitatott, a kutatást vezető tudós szerint a legáltalánosabban elfogadott tudományos konklúzió az, hogy a csirke háziasítása legkorábban több mint kétezer éve történt Indiában.
A kutatók által vizsgált libacsontok korát szénizotópos technikával határozták meg. További módszerekkel pedig egyéb jellemzőket, például a madarak kimúlásakor betöltött korát tanulmányozták.
A csontokat a mai kelet-kínai Csöcsiang tartományban található kőkorszaki település helyszínén találták, ahol vadászatra és gyűjtögetésre, valamint részben földművelésre alapuló életmódot folytató emberek éltek.
A 232 csontmaradvány közül négy származott 8 és 16 hetes kislibáktól. A kutatók ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kislibák a településen kelhettek ki, mert vadlibák nem éltek a közelben. A csontokban talált anyagokból azt állapították meg, hogy a libák a helyszínen termesztett rizzsel táplálkozhattak, ami eltér a vadlibák szokásaitól. A felnőtt példányok mérete pedig nagyjából egységes volt, ami szintén a fogságban tenyésztett állatok jellemzője.
Mint a Sixth Tone cikke rámutat, bár Kína világelső a libahús termelésében, egyáltalán nem tekinthető a kínai konyha fő hozzávalói egyikének. Csakúgy, mint a világ több másik országában, Kínában is a csirke a legelterjedtebb háztáji baromfi. A tanulmány vezető szerzője elmondta, a libák a kőkorszaki közösség számára sem jelentették az elsődleges húsforrást, ugyanis abban az időben a szarvas- és kacsahús fogyasztása volt gyakoribb.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 23:30 A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Beregi kör kerékpárút lett az Év kerékpárútja
- 22:30 Hernádi Zsolt: a Mol operációs és stratégiai szempontból is jelentős eredményeket ért el 2023-ban
- 21:30 Europol: georgiai állampolgárokat tartóztattak le értékes régi orosz könyvek ellopása miatt
- 20:34 Lemondott a korrupcióval meggyanúsított ukrán agrárminiszter
- 20:31 Ökölvívó Eb - Virbán Gábor és Kovács Richárd is bronzérmes
- 20:27 Májusban készül Pekingbe látogatni az orosz elnök
- 20:07 Magas rangú republikánus tisztségviselők ellen emeltek vádat Arizonában
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06