Tudomány

Portugál tudományos elismeréssel díjazták Karikó Katalin és kutatótársai munkáját

Egy még 2017-ben megjelent cikkért díjazták őket.

2022.02.21 13:00MTI

A portugál BIAL Alapítvány az orvosbiológia területén az elmúlt tíz évben közölt kiemelkedő színvonalú és tudományos jelentőségű publikációk elismerésére létrehozott díját kapta meg Karikó Katalin szerzőtársaival egy 2017-ben, a Nature folyóiratban megjelent cikkéért.

A Szegedi Tudományegyetem a díjról beszámoló hétfői közleménye szerint a ma már a Pfizer-BioNTech és a Moderna Covid-19 elleni védőoltásában is alkalmazott mRNS-technológiát bemutató cikk első szerzője Pardi Norbert volt, aki Karikó Katalinhoz hasonlóan Szegeden végezte egyetemi tanulmányait. A 37 kutató közös munkájaként még a világjárvány előtt megszületett cikk áttörést jelentett a vakcinatechnológiában. A kutatási jelentés leírta a betegségek kezelésére szolgáló mRNS-vakcina kifejlesztésének összetett munkáját, és bemutatta annak hatékonyságát egerekben és majmokban.

A 300 ezer euróval járó elismerést pénteken Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem professzora és egyik fiatal munkatársa, Michael J. Hogan vette át a Lisszabonban rendezett ünnepségen, amelyen jelen volt Marcelo de Sousa portugál köztársasági elnök is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.