Űrkutatás

A James Webb teleszkóp közel 1 millió kilométerre a Földtől kinyitotta főtükrét

A NASA közzétette a 10 milliárd dolláros űreszköz állapotát.

2022.01.09 13:41ma.hu

Két héttel az indítása után a James Webb űrteleszkóp végre kibontotta elsődleges tükrét, és megkezdte telepítésének utolsó lépését. A teleszkóp a maga nemében a valaha az űrbe indított legnagyobb teljesítményű eszköz.

A 10 milliárd dolláros teleszkóp szombaton, alig több mint két héttel az Európai Űrügynökség francia guyanai indítóbázisáról karácsonykor történt kilövése után bontotta ki méhsejt alakú főtükrét. Az elmúlt két hétben sikeresen kibontották a teleszkóp fényvisszaverő ezüst napellenzőjét és a másodlagos tükröt is, a főtükör pedig az utolsó kihívás a teleszkóp üzemképessé tételének útjában.

A NASA által élőben megosztott 3D renderelésen látható volt a tükör kinyílása, miközben a Földön a mérnökök ünnepeltek.

"Egyszerűen csak érzem ezt a fajta izzást a mellkasomban, amikor látom, hogy a tükör együttesen kinyílt" - mondta Michelle Thaller, a NASA tudósa az űrügynökség élő közvetítése során.

A 6,5 méteres átmérőjű és a teniszpálya méretű napellenző által állandóan 40 Kelvin-fokos (-380°F/-233°C) hőmérsékleten tartott főtükör az infravörös fényt veszi fel a világűr mélyéről. A Hubble-űrtávcsővel ellentétben, amelyet felvált, a Webb az emberi szem számára láthatatlan fényspektrumot fogja pásztázni, azzal a céllal, hogy felfedezze az ősrobbanás után keletkezett első csillagok és galaxisok jeleit.

A teleszkóp képes lesz az exobolygók légköri összetételének vizsgálatára is, segítve ezzel a Földhöz hasonló, esetleg életnek otthont adó bolygók keresését.

A Webb még nagyjából két hétre van a végső céljától, a második Nap-Föld Lagrange-ponttól (L2), amely mintegy 1,5 millió kilométerrel távolabb van a Naptól, mint a Föld. Ha odaér, körülbelül 10 évig fog keringeni a Nap körül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.