Űrkutatás

Kína Mars körüli űrszondája szelfiket készített - képek, videó

Peking négy új képet mutatott be a vörös bolygóról a Tienven (Égi kérdések) 1 küldetésről.

2022.01.01 14:32ma.hu

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) új fotókat tett közzé a Tienven (Égi kérdések) 1 Mars-projektjéről, köztük két látványos szelfit, amelyeket a bolygó körül keringő misszió orbiter készített.

A mesterséges műhold úgy tudott képet készíteni magáról, hogy egy speciális kamerát engedett ki az űrbe egyszeri útra.

CNSA

A másik kép a Mars pályáján készült, és a Mars északi pólusának jégtakaróját örökítette meg.

CNSA

Egy másik kép egy kopár marsi síkságot ábrázolt, amelyet a bolygó felszínén dolgozó kínai Zhurong rover készített.

CNSA

Szombatig a rover 224 napot töltött a vörös bolygón, és már több mint kétszeresen túlélte a három hónapos élettartamát. Ez idő alatt több mint 1,4 kilométert tett meg.

A Tienven (Égi kérdések) 1 küldetés, amely egy orbiterből és egy roverből áll, tavaly februárban érte el a Marsot azzal a céllal, hogy tanulmányozza a bolygó geológiáját és légkörét, miközben a víz jelenlegi és korábbi jelenlétét is kutatja.

Eddig közel 540 gigabájtnyi adatmennyiséget továbbított vissza a Földre. Peking szerint a hardver továbbra is jó állapotban van, és elegendő energiával rendelkezik a további működéshez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.