Történelem

Egy második időkapszulát is találtak Lee tábornok szobra alatt

Az állam kormányzója szerint ez lehet az igazi, amelyet oly lázasan kerestek.

2021.12.28 21:30MTI

Egy második, több mint 130 éves időkapszulát is találtak Robert E. Lee tábornok szeptemberben elbontott szobrának talapzatában az amerikai Virginia állam fővárosában, Richmondban, és az állam kormányzója szerint ez lehet az igazi, amelyet oly lázasan kerestek.

A déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának 1887-ben emelt emlékmű 12 méter magas talapzatában már a múlt héten rábukkantak egy időkapszulára, de annak sem mérete, sem tartalma nem egyezett meg azzal, amit a korabeli sajtóban írtak róla, és folytatták a keresést.

A múlt héten szerdán több órán keresztül online közvetítették, amint a restaurátorok átnedvesedett tárgyakat vesznek elő az ólom tárolóból. Találtak egy 1875-ös almanachot, két másik könyvet, egy brit pénzérmét és egy fotót, amelyen a szobor elkészítésében közreműködő kőfaragó látható. A műemlékvédelmi hatóság közölte, hogy "érdekes összeállításról" van szó, de ez nem az, amit kerestek.

Ezt az időkapszulát valószínűleg egy vagy több, az építkezést felügyelő személy rejtette el a talapzatban.

Végül hétfőn a talapzat egy gránittal körülzárt részében, a talajszint magasságában, vízben ázva találtak egy rézládát, amely Ralph Northam kormányzó ujjongó Twitter-üzenete szerint az eredeti, hivatalos időkapszula lehet. A ládát kedden délután nyitják fel egy laboratóriumban, de már megröntgenezték, és szakértők szerint vélhetően a korabeli sajtóban leírt tárgyakat tartalmazza, köztük egy fotót a koporsójában fekvő egykori amerikai elnökről, a meggyilkolt Abraham Lincolnról, érméket, könyveket, gombokat és polgárháborús lőszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.