Koronavírus-járvány

Megvannak az új Omicron tünetek

Ha van szaglása, még nem biztos, hogy nem vírusos!

2021.12.26 18:40ma.hu

A Covid-19 Omicron változata világszerte uralkodóvá vált, tünetei szerencsére az enyhétől a mérsékeltig terjednek. Az új törzs azonban néhány korábban nem bejelentett tünetet okozott, köztük hányingert és hányást.

Míg a koronavírus Omicron változata a Covid-19 klasszikus tüneteit - láz, tartós fejfájás, valamint szaglás- és ízlelésvesztés - okozhatja, addig a hagyományos megfázás tüneteit is előidézheti. A brit ZOE Covid nyomkövető alkalmazásban naplózott öt leggyakoribb tünet megkülönböztethetetlen a nátha tüneteitől: orrfolyás, fejfájás, fáradtság, tüsszögés és torokfájás.

Az Omicron vírussal fertőzöttek egy része azonban hányingert és hányást tapasztalt - mondta Tim Spector, a King's College London genetikai epidemiológia professzora és a ZOE egyik alapítója a vasárnapi Daily Expressnek. Spector hozzátette, hogy ezekről a tünetekről teljesen beoltott emberek, valamint olyanok is beszámoltak, akik emlékeztető oltást kaptak.

Korábban a ZOE-tanulmány az Omicron-fertőzés tüneteként az étvágytalanságot mutatta ki.

Az Omicron és a megfázás tünetei közötti hasonlóságok azon jelentések közepette merülnek fel, amelyek szerint a vírus új törzse fertőzőképesebb, de lényegesen kevésbé virulens, mint elődei. Ennek ellenére az Omicron terjedése miatt az Egyesült Királyságban szigorították a korlátozásokat, és Sadiq Khan, London polgármestere "súlyos incidensnek" nyilvánította a vírust. Annak ellenére, hogy a vakcinák hatástalannak tűnnek az Omicron ellen, a brit kormány fokozta az emlékeztető oltási kampányt: az NHS munkatársai karácsonykor beadták az oltásokat, és a kormány célja, hogy az év végéig minden britnek adjanak emlékeztető oltást.

A hányinger és hányás eseteitől eltekintve Spector szerint az Omicron megfázáshoz hasonló tünetei senkit sem szabad, hogy elbizonytalanítsanak. "Remélhetőleg az emberek most már felismerik a megfázáshoz hasonló tüneteket, amelyek az Omicron uralkodó jellemzőjének tűnnek" - írta a ZOE honlapján a múlt héten, hozzátéve, hogy az embereknek "változtatniuk kellene a viselkedésükön", és "újra elkezdenek arcmaszkot viselni, lemondani a bulikat és többet dolgozni otthonról", hogy lassítsák a terjedést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.