Ünnep

Karácsonykor cáfolta meg a Mikulást a híres asztrofizikus a tudomány segítségével

Bár egyesek szórakoztatónak és tanulságosnak találták a tweeteket, másoknak kevésbé tetszett.

2021.12.25 15:20ma.hu

Neil deGrasse Tyson híres asztrofizikus a szentestét azzal töltötte, hogy tényekkel próbálta megcáfolni a Mikulást, és hangulatgyilkos tweetekkel vette célba a rénszarvasokat, a szánját és az északi sarki műhelyt.

Tyson még pénteken, szenteste több olyan futótűzként terjedő posztot tett közzé, amelyben a tudomány segítségével próbálta megcáfolni a Mikulás mítoszát.

"Mivel az északi sarkvidék csak óceán, a Mikulás északi sarki műhelye mindig is csak egy úszó jégtáblán létezett. Azok a képek, amelyek a Mikulás műhelyét fenyőfákkal és hófödte hegyekkel a horizonton ábrázolják, földrajzilag igen alulinformáltak" - állította Tyson az egyik tweetjében, míg máshol azt sugallta, hogy a Mikulás rénszarvasainak télen nem lenne agancsa (a hímek késő ősszel elhullajtják, csak a nőstényeknél marad meg), Rudolf nemtévesztett valójában, és hogy a szánja elpárologna, ha hiperszonikus sebességgel utazna.

Tyson azt is felvetette, hogy a Mikulás a klímaváltozás miatt hamarosan egy olvadó jégtáblába kapaszkodhat, és arra biztatta a gyerekeket, hogy hagyjanak a Mikulásnak süti helyett répát és zellert, hogy "sokkal, sokkal vékonyabb" legyen.

Bár egyesek szórakoztatónak és tanulságosnak találták a tweeteket, másoknak kevésbé tetszett Tyson kísérlete, hogy karácsony este leszámoljon a Mikulással - az asztrofizikust a gonosztevő "Grincshez" hasonlították.

"Ezért nem szeretik az emberek az ateistákat. Ezt karácsony este posztolod?" - írta valaki, míg egy másik azt tweetelte: "Még egy karácsonyi csoda sem tudná ezt az embert rávenni, hogy befogja a száját".

Mások megpróbálták elmagyarázni Tysonnak, hogy a Mikulás és a szánja "mágikus, és ezért nem vonatkoznak rájuk a fizika egyébként vitathatatlan törvényei", és azt mondták az asztrofizikusnak, hogy "szedje össze magát".

Nem ez az első alkalom, hogy Tyson karácsonykor vitát vált ki. 2014-ben azzal vádolták, hogy megsértette a keresztényeket, miután egy december 25-i üzenetet tett közzé, amelyben ez állt: "Ezen a napon, réges-régen megszületett egy gyermek, aki 30 éves korára átalakította a világot. Boldog születésnapot Isaac Newton sz. 1642. dec. 25.".

2019 karácsonyán Tyson "Boldog szerdát" (utalva arra, hogy tulajdonképpen bármilyen hétköznapi nap lehetne) kívánt a "muszlimoknak, ateistáknak, hinduknak, buddhistáknak, pogányoknak és zsidóknak" is. A zsidó közösségi média felhasználók tudatlansággal vádolták Tysont, rámutatva, hogy ez "jelenleg is zsidó ünnep".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.