Tudomány

Megkövesedett tojásában kuporgó bébidinoszaurusz csontvázára bukkantak

A lelet új információkkal szolgál az ősi állatok fejlődéséről.

2021.12.21 20:24MTI

Megkövesedett tojásában kuporgó bébidinoszaurusz rendkívül jó állapotban megőrződött csontvázára bukkantak Kínában, a lelet új információkkal szolgál az ősi állatok fejlődéséről.

Az optiroszauruszbébi egy eddig csak madaraknál tapasztalt kuporgó pózban van - állapította meg vizsgálata során a kínai-brit kutatócsoport, amely eredményeit az iScience tudományos lapban mutatta be.

A kutatók arra a kérdésre keresik a választ, hogy ez a viselkedés már a kréta korban, 145-66 millió évvel ezelőtt kifejlődött-e a theropodák rendjébe tartozó optiroszauruszoknál, melyekből később a madarak kialakultak.

"Meglepődtünk, amikor megláttuk, hogy ez a szép állapotban megmaradt embrió madárszerű pozícióban ül egy dinoszaurusztojásban" - mondta Waisum Ma, a Birminghami Egyetem kutatója.

A fosszilizálódott embrió a dél-kínai Csianghszi tartományban lévő Kancsou városból származik, az ezredforduló óta hevert egy raktárban. Tíz évvel később a Jingliang Természettudományi Múzeum munkatársai több fosszíliát dinoszaurusztojásként azonosítottak, ekkor fedezték fel a most vizsgált csontokat is - közölte Lida Hszing, a Pekingi Földtudományi Egyetem munkatársa.

A felfedezett bébidinónak a Baby Yingliang nevet adták. A fosszíliát további vizsgálatnak vetik alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.