Tudomány

Emberi izomsejteket küldenek az űrbe, hogy az öregedést kutassák

Azt fogják vizsgálni az űrbéli körülmények segítségével, hogy mi és miért történik az emberi izmokkal az öregedés során.

2021.12.20 16:13MTI

Emberi izomsejteket küldenek az űrbe egy vizsgálat keretében, mely segíthet kideríteni, hogyan élhetnek az emberek hosszabb, egészségesebb életet.

A MicroAge a tervek szerint kedden, magyar idő szerint 11 órakor indul útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX Falcon-9 rakétája fedélzetén a floridai Kennedy Űrközpontból. Januárban tér vissza a Földre, hogy itt folytatódjon az elemzés.

Azt fogják vizsgálni az űrbéli körülmények segítségével, hogy mi és miért történik az emberi izmokkal az öregedés során.

Laborban növesztett, rizsszemméretű emberi izomsejteket helyeztek el 3D-nyomtatóval készített, ceruzahegyező-méretű kis tartókba, ezekben utaznak fel az űrbe. Ott a tudósok elektromos úton összehúzódásokat idéznek elő az izomszövetben, hogy megvizsgálják, mi történik.

A gravitációs hatás nélkül az űrben töltött idő hatására az asztronauták izmai elgyengülnek, mint idős korban.

A Liverpooli Egyetem kutatói a brit űrügynökség támogatásával azt vizsgálják, mi történik az izomszövettel az űrben és összehasonlítják azzal, mi történik a Földön. Ez segíthet választ találni arra, miért gyengülnek el a korral az izmok, és segíthet módot találni a folyamat megelőzésére.

Az izom a kor előrehaladtával veszít tömegéből és erejéből, ami hatással van a mindennapi életre és számos problémát okozhat: megnövekszik az esések kockázata és a sérülések utáni gyógyulás ideje is.

Malcolm Jackson, a Liverpooli Egyetem kutatója elmondta, az elmúlt három évben keményen dolgoztak azon, hogy megfeleljenek a projekt kihívásainak. Az izomösszehúzódásokat generáló elektromos műszer például normál esetben egy nagy asztalt megtöltene, azúttal azonban sikerült kártyapakli-méretűre csökkenteni.

Az új fejlesztés a jövőben más területeken is hasznosítható lehet. A MicroAge applikációja segítségével bárki figyelemmel követheti a kutatás állását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.