Tudomány

Újabb aggasztó tünet: kiderült, mi okozza a 'Covid-lábujjak' kialakulását

A koronavírus-fertőzés egyik különös tünete a kezek és a lábujjak megduzzadása, az utóbbit nevezik Covid-lábujjaknak.

2021.10.28 18:23ma.hu

A koronavírus-fertőzés hatására a kezek és lábujjak megduzzadását a British Journal of Dermatology tudományos folyóirat szerint a saját immunrendszerünk okozza - írja a Bors.

A felmérésben 50 olyan lábdagadásos beteget vizsgáltak meg, akiknél a fertőzés után jelentkezett a tünet, és 13 személyt, akiknél már korábban is fennállt a probléma.

Az eredmények alapján az 1-es típusú interferon antitest megnövekedett mennyisége felelős a vérduzzanatért, ami a vírus leküzdéséhez egy fontos fehérje a szervezet számára.

Az endothelsejteknek is szerepe van a covid-lábujjak kialakulásában, amelyek az immunrendszer jelintegrátoraként működnek, a gyulladásos folyamatot állítják le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.