Tudomány

Februárban indul a Holdra a NASA Artemis-1 missziója

A misszió az előkészületi munkálatok utolsó fázisába jutott.

2021.10.25 12:19MTI

Februárban indul a Holdra a NASA Artemis-1 missziója - közölte az amerikai űrhatóság.

Az Orion űrhajót az elmúlt héten rögzítették az SLS (Space Launch System) elnevezésű megarakétára a NASA Kennedy Űrközpontjában Floridában, ami jelzi, hogy a misszió az előkészületi munkálatok utolsó fázisába jutott.

A jövőre kezdődő útja során az Orion asztronauták nélkül fog a Hold körül keringeni.

Ez lesz az Artemis-1 döntő jelentőségű tesztje, a program célja ugyanis, hogy 2024-ben már asztronautákat szállítsanak a Holdra, ott 2028-ra megteremtsék a tartós emberi jelenlét alapjait. Az amerikai kormány ambiciózus terveinek része ugyanis, hogy a 2030-as évekre embereket juttasson a Marsra.

Az Artemis-programban számos csúszás történt már, és még a NASA vezetői is elismerték, hogy nehéz lesz megvalósítani a kitűzött célokat.

Pontos kilövési dátumot az úgynevezett WDR-teszt (wet dress rehearsal) után határoznak meg. A hajtóműteszt során betöltik a folyékony üzemanyagot a hatalmas, 98 méteres rakétába.

Az Egyesült Államok egyelőre az egyetlen ország, mely embereket juttatott a Holdra - legutóbb 1972-ben, az Apollo-program keretében.

Kína azonban több ambiciózus misszióval szintén erre törekszik. Űrállomása a tervek szerint 2022-ben készül el. Több robottal végzett misszió után a következő évtizedben asztronautákat készül felküldeni a Holdra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.