Csillagászat

Tűzgömb húzott el Magyarország felett - videók

Több szeizmológiai mérőállomás is rögzítette a bolida (tűzgömb) felrobbanásának jeleit.

2021.10.20 21:03MTI

Tűzgömb húzott el Magyarország felett szerdán kora este - közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebook-oldalán.

Azt írták: a tűzgömböt Budapestről délnyugat felé lehetett látni.

Több szeizmológiai mérőállomás is rögzítette a bolida (tűzgömb) felrobbanásának jeleit - írta az obszervatórium, amely Facebook-oldalán a Vértes-hegységben levő csókakői állomás által rögzített jelről egy képet is megosztott.

Az idokep.hu oldalon több városból fotókat, videókat is közzétettek a jelenségről.

A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, az így keletkező hő és forróság miatt válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.