Állatok

Elpusztult Toby, a világ legöregebb orrszarvúja

Az állat akkor esett össze, amikor épp visszafelé tartott alvóhelyére. Fél órával később megállt a szíve és kimúlt.

2021.10.13 20:17MTI

54 évesen múlt ki a Verona közelében lévő Parco Natura Viva szafariparkban Toby, a világ legidősebbnek tartott orrszarvúja. Az állat akkor esett össze, amikor épp visszafelé tartott alvóhelyére. Fél órával később megállt a szíve és kimúlt.

Elisa Livia Pennacchioni, a szafaripark szóvivője elmondta, Tobyt bebalzsamozzák és kiállítják a trentói MuSe tudományos múzeumban.

A déli szélesszájú orrszarvú, amilyen Toby is volt, fogságban többnyire 40 évig, míg vadon általában 30 évig él. Toby halála után a Parco Natura Vivában már csak egy fajtársa maradt, a 39 éves Benno. Toby partnere, a Sugar nevű nőstény 2012-ben múlt ki. A déli szélesszájú orrszarvú a rinocéroszok öt alfaja közül az egyetlen, amit nem sorolnak a veszélyeztetett kategóriába. Becsült egyedszáma mintegy 18 ezer a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

Az északi szélesszájú rinocéroszokból azonban csupán két példány él a világon: a két nőstényre éjjel-nappal fegyveres őrök vigyáznak - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.