Koronavírus-járvány

Kutatás: az AstraZeneca koronavírus-gyógyszere a felére csökkenti a COVID-19 miatti halálozás kockázatát

Az AZD7442 az egyetlen hosszú hatású antitest-kombináció, amelyről kimutatták, hogy mind a COVID-19 megelőzésére, mind annak kezelésére alkalmas.

2021.10.11 18:24ma.hu

Az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) a placebohoz képest a felére (50%-kal) csökkentette a súlyos COVID-19 megbetegedés vagy a halálozás előfordulását a kórházban nem fekvő, enyhe és közepesen súlyos tünetekkel járó betegeknél a III. fázisú vizsgálatok szerint.

A TACKLE vizsgálatba bevont résztvevők 90%-a olyan populációkból került ki, akiknél magas a súlyos megbetegedés előrehaladásának kockázata, beleértve a társbetegségekkel küzdőket is.

A vizsgálat sikeresen teljesítette az elsődleges végpontot: az injekció formájában adott 600 mg AZD7442 dózis 50%-kal csökkentette a súlyos COVID-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát a placebohoz képest azoknál a járóbetegeknél, akiknél a tünetek hét vagy annál kevesebb napja jelentkeztek.

A vizsgálat kimutatta, hogy a készítmény a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül kezelt résztvevők esetében a placebohoz képest 67%-kal csökkentette a súlyos COVID-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát.

Az AZD7442 az első olyan hosszú hatású antitest készítmény, amelynek III. fázisú adatai a COVID-19 megelőzésében és kezelésében egyaránt előnyösnek bizonyultak, és könnyen beadható injekció formájában.

Hugh Montgomery, a University College London intenzív terápiás professzora és a TACKLE vizsgálatvezetője elmondta: „A súlyos COVID-19 fertőzések folyamatos előfordulása miatt világszerte nagy szükség van olyan új terápiákra, mint az AZD7442, amelyek megvédhetik a veszélyeztetett népességcsoportokat a COVID-19 fertőzéstől, és segíthetnek megelőzni a súlyos betegség kialakulását. Ezek a pozitív eredmények azt mutatják, hogy az AZD7442 fontos szerepet játszhat a súlyos világjárvány elleni küzdelemben.”

Mene Pangalos, a BioPharmaceuticals kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „Az AZD7442, a hosszú hatású antitest-kombinációnk ezen fontos eredményei tovább bővítik a COVID-19 megelőzésében és kezelésében alkalmazott terápia egyre növekvő bizonyítékainak körét. Az antitesttel történő korai beavatkozás jelentősen csökkentheti betegség súlyossá fokozódását, és több mint hat hónapig tartó folyamatos védelmet biztosíthat.”

A TACKLE vizsgálatban 903 beteg vett részt, őket 1:1 arányban randomizálták az AZD7442 vagy a placebo kar között. Az elsődleges elemzés 822 résztvevő eredményein alapult.

Az AstraZeneca megvitatja az adatokat az egészségügyi hatóságokkal. 2021. október 5-én a Társaság bejelentette, hogy kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához az AZD7442-nek a COVID-19 megelőzésére való sürgősségi felhasználásának engedélyezése iránt.

A TACKLE-hez kapcsolódó összes eredményt benyújtják egy lektorált orvosi folyóiratban való közzétételre, valamint ismertetik azokat egy közeljövőben megrendezendő orvosi kongresszuson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.