Tudomány

Ősi kincsre bukkantak Bécs közelében

A leletet "európai szintű jelentősége" miatt a műemlékvédelmi hatóság védelem alá helyezte.

2021.10.01 09:41MTI

Háromezer éves aranykincset fedeztek fel a Bécs közelében lévő Ebreichsdorfban. A leletet "európai szintű jelentősége" miatt a műemlékvédelmi hatóság védelem alá helyezte - közölte csütörtökön az osztrák vasúttársaság (ÖBB).

Az ásatást a pottendorfi vasútvonal Bécs Meidling kerületéből Bécsújhely irányába történő kétvágányú bővítése miatt kezdték. A tervek szerint a vonalat 2023 végéig fejezik be.

Christoph Bazil, a hatóság elnöke elmondta: az időszámítás előtt 1000 körüli időkből származó kincsek között aranytálak, aranyspirálok és arannyal átszőtt szövetek maradványai is találhatók.

Ebreichsdorfban 2019 óta folynak az ásatások, melyek során egy késő bronzkorból (i.e. 1300-800 közötti időszakból) származó települést tártak fel szinte teljes kiterjedésében. Összesen 70 ezer négyzetméternyi területet vizsgáltak át, melyen 5000 leletet találtak.

Az egykori lakó-, munka- és raktárépületek feltárt maradványai betekintést engednek a hajdani lakó- és életkörülményekbe.

A tervek szerint a tudományos munka lezárása után a leleteket a Bécsi Természettudományi Múzeumban mutatják be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.