Tudomány

Két új dinoszauruszfaj maradványait tárták fel az angliai Wight-szigeten

A dinoszauruszok kilenc méter hosszúak lehettek, egy méter hosszú koponyával.

2021.09.29 14:45MTI

Két új dinoszauruszfaj kövületeire bukkantak fosszíliavadászok az angliai Wight-szigeten, a húsevő spinosauridák 125 millió éve éltek a térségben.

Az egyik faj a Ceratosuchops inferodios nevet kapta, mivel a kutatók a pokol gémjeként írták le, vadászstílusa ugyanis hasonlíthatott a gázlómadáréra. Homlokán kicsiny szarvak és koponyadudorok voltak.

A másikat Riparovenator milnerae-nak nevezték el a közelmúltban elhunyt Angela Milner paleontológus tiszteletére.

Az évek alatt feltárt mintegy 50 megkövült csont alapján a dinoszauruszok kilenc méter hosszúak lehettek, egy méter hosszú koponyával - olvasható a BBC News honlapján.

A fosszíliavadászok a két koponya egyes részeit találták meg, majd a Wight-szigeti dinoszauruszmúzeum paleontológusai tárták fel a farok egy nagy részét.

Legutóbb 1983-ban egy Surrey grófságban lévő bányában találtak spinosaurida csontvázat, amely egy baryonyx dinoszauruszé volt.

"Azt találtuk, hogy ezen koponyák különböznek nemcsak a baryonyx koponyájától, de egymástól is, ami azt jelzi, hogy a korábban véltnél jóval sokszínűbb volt a mai Egyesült Királyság területén élt spinosauridák családja" - mondta Chris Barker, a Southamptoni Egyetem PhD-hallgatója, aki részt vett a leletek azonosításában.

Darren Naish, a brit theropoda dinoszauruszok szakembere hangsúlyozta: "évtizedek óta tudatában voltunk annak, hogy Wight-szigetén egy baryonyx-szerű dinoszaurusz felfedezésre vár, de két ilyen állat maradványainak felfedezése egymás után nagy meglepetés volt".

A kutatók, akik a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket, azt feltételezik, hogy a spinosauridák először Európában jelentek meg, mielőtt átterjedtek volna Ázsiára és Dél-Amerikára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.