Koronavírus-járvány

Már sejtik a brit tudósok, mitől nyerhetik vissza a szaglásukat a koronavíruson átesettek

A legtöbben néhány héten belül visszanyerik normális szaglásukat, de akad, aki nem.

2021.09.29 13:44ma.hu

Brit kutatók szerint az A-vitaminos orrcseppek segíthetnek egyes koronavírusban megfertőződött betegek szaglásvesztésének vagy megváltozott szaglásérzékelésének helyreállításában, írja a BBC nyomán a Telex.

A Kelet-Angliai Egyetem 12 hetes kísérletbe fogott, aminek során az önkéntesen jelentkezett páciensek közül csak néhányan kapják meg a kezelést, de az összes résztvevővel erős szagokat szagoltatnak, köztük záptojást és rózsát. Ezután megvizsgálják, hogy a vitamin helyreállította-e a sérült szaglóutakat, szaglóidegeket.

A szaglás elvesztése vagy megváltozása a Covid-fertőzés egyik gyakori tünete, bár sok más vírus, például az influenza is okozhat hasonlót. A legtöbben néhány héten belül visszanyerik normális szaglásukat, de akad, aki nem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.