Tudomány

Angolszász templom maradványaira bukkantak egy angliai faluban

Az ősi templom maradványait egy normann templom törmelékei alatt fedezték fel, amelyet 1080-ban építettek.

2021.09.08 20:40MTI

Egy angolszász templom maradványaira bukkantak régészek egy nagysebességű angliai vasútvonal építését megelőző régészeti feltáráskor a buckinghamshire-i Stoke Mandeville faluban.

Az ősi templom maradványait egy normann templom törmelékei alatt fedezték fel, amelyet 1080-ban építettek - adta hírül a BBC honlapja.

Az angolszász templom maradványait "fantasztikus felfedezésnek" nevezték a régészek.

A térség feltárásán dolgozó több mint 40 régész a normann templom maradványai alatt kovakő falakat talált, négyzet alakban elrendezve. A szakemberek szerint ez a szerkezet az angolszász templom része volt. A régészek nemcsak falakra, hanem a padozat egy részére is rábukkantak, ezek "sok információval szolgálnak az épületről" - mondta Rachel Wood vezetőrégész.

A normann templomot nem sokkal Anglia normannok általi meghódítása után építették, ám elpusztult az 1880-as években, amikor egy új templomot építettek. Fennmaradt törmelékét benőtte a gaz.

Az angolszász épület alapjaiban a régészek római korai tetőcserepeket is találtak. A kutatók szerint a közelben egykoron római kori település volt, amelynek anyagait felhasználhatták a templom építésekor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.