Tudomány

Mintegy 1500 éves aranykincset fedeztek fel Dániában

Egy amatőr régész bukkant rá fémdetektorral.

2021.09.06 11:11MTI

Mintegy 1500 éves aranykincset fedeztek fel Dániában, a szakértők szerint ez a dán történelem egyik legnagyobb, legértékesebb és legszebb kincse.

Vejle város múzeumi szervezetének közlése szerint egy amatőr régész fémdetektor segítségével fedezte fel a 22 aranydarabot Jelling közelében 2020 decemberében. Össztömegük 945 gramm, valószínűleg az 5. századból származnak.

A lelet nagyrészt finoman díszített medálokból áll, de van köztük ékszerré alakított római pénzérme is. Néhányon darabon olyan motívumok és rovásos feliratok szerepelnek, amelyek a kor uralkodóira utalhatnának, de valójában a skandináv mitológia alakjait jelölik.

A kincset 2022. február 3-án állítják ki Vejlében.

Morten Axboe dán régész a lelet jelentőségét az úgynevezett Gallehus rúnafeliratos szarvakéhoz hasonlítja. A két ivószarv a dán történelem leghíresebb tárgyai közé tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.