Csillagászat

Földön kívüli kőzetmintát gyűjtött a NASA űrszondája

A minta ott van, biztonságban, a szerkezet belsejében.

2021.09.05 19:19MTI

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megerősítette, valóban sikerült Perseverance űrszondájának begyűjtenie az első kőzetmintát a Marsról - írta a BBC hírportálja vasárnap.

Miután a robot belefúrt a Rochette-nek nevezett táblába, pár nap izgalomban telt, attól tartottak, hogy elejtette a kifúrt mintát. A fúrófejről készült új felvételek azonban azt mutatják, hogy a minta ott van, biztonságban, a szerkezet belsejében.

A pillanatot történelminek nevezték a NASA szakemberei, mivel ez az első kőzetminta, melyet idegen bolygón gyűjtöttek, és arra szántak, hogy a Földre juttassák.

Múlt hónapban a Perseverance egy szokatlanul puha, porszerű talajréteget fúrt meg, és a minta vagy szétporladt, vagy a töredékek eleve a furatban maradtak és kihullottak a begyűjtéskor, így nem tudott semmit abba a gyűjtőcsőbe helyezni, amelyben azt majdan a Földre hozzák.  

A marsjáró azóta mintegy 800 méter megtéve jobb mintavételi helyre vándorolt, ahol megpróbálta az újabb mintagyűjtést.

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre, elemzésre.

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából. A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd évvel ezelőtt   mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.