Állati

Ritka elefántikrek születtek Srí Lankán

Srí Lankán 1941-ben születtek legutóbb ikerelefántok fogságban.

2021.09.01 13:35MTI

Ritka elefántikrek születtek Srí Lanka legnagyobb elefántmenhelyén.

A Pinnavala Elefántmenhely vezetője elmondta, hogy a Szurangi nevű 25 éves elefánt kedden adott életet a két hím elefántborjúnak.

Srí Lankán 1941-ben születtek legutóbb ikerelefántok fogságban. Az ország első ismert, vadon született elefántikreit tavaly észlelték a Minneriya természetvédelmi területén.

A fogságban most született elefántok egészségesek, bár a szakértők szerint viszonylag kicsik.

Szuranginak 2009-ben már született egy hím borja, mostani szülése a második. Az ikerborjak apja a 17 éves Pandu, szintén a menhelyen él.

A Pinnavala Elefántmenhelyet 1975-ben hozták létre, és ma már 81 elefántnak ad otthont. A menhelyet sok turista keresi fel, de a pandémia miatt jelenleg zárva tart.

A hivatalos adatok szerint Srí Lankán mintegy 200 elefánt él fogságban, és 7500 példány vadon.

Vadon élő elefántok befogása illegális - halállal büntethető -, de ritkán indul eljárás, ezért aktivisták szerint az elmúlt 15 évben több mint 40 elefántborjút loptak el vadasparkokból.

Tehetős Srí Lanka-iak, köztük szerzetesek szívesen tartják házikedvencként a szentként tisztelt elefántot, hogy fitogtassák gazdagságukat. Gyakori a panasz az állatokkal való rossz bánásmódra, noha a bántalmazást három évig terjedő börtönnel és elkobzással fenyegeti a törvény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.