Űrkutatás

Minden feladatával végzett a kínai Mars-járó - videó

Kilencven marsi napon - nagyjából 92 földi napon - át dolgozott a vörös bolygó felszínén, ez idő alatt az összes tudományos eszköze működésbe lépett.

2021.08.17 21:08MTI

A kínai Csu-zsung marsjáró a terveknek megfelelően teljesítette felderítési feladatait a Mars felszínén - közölte kedden a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA).

Augusztus 15-ével bezárólag a robotjármű 90 marsi napon - nagyjából 92 földi napon - át dolgozott a vörös bolygó felszínén, ez idő alatt az összes tudományos eszköze működésbe lépett.

A CNSA szerint a rover tovább halad a bolygó Utopia Planitia nevű síkságának déli részén és újabb feladatokat fog végrehajtani.

A Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást.

A kínai mitológiai egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung marsjáró 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről irányítják.

A Mars légkörének és talajának vizsgálata mellett a rover képeket is készít és feltérképezi a síkság környékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.