Tudomány

Mintegy négyszáz éves hajóroncsot találtak a Finn-öböl mélyén

Nem volt könnyű a búvárrégészek feladata.

2021.08.02 13:03MTI

Páratlanul jó állapotban megőrződött hajóroncsra bukkantak tavaly búvárrégészek a Finn-öbölben, az idei feltárásokon a szakembereknek sikerült megállapítani, hogy a holland stílusú, fából készült vitorláshajót (fluit) 1636-ban építették.

A finnországi Hanko-félsziget és az észtországi Hiiumaa szigete között felfedezett roncs mellett a búvárok még tavaly találtak egy fardeszkát, amely a hajótat megerősítésére szolgált. Idén nyáron sikerült a tengerfenékből a fardeszkát kifordítani, és arra vésve az 1636-os évszámra, valamint egy hattyú sziluettjére bukkantak, amely valószínűleg a hajó nevét jelképezi - adta hírül az Yle finn honlap.

Nem volt könnyű a búvárrégészek feladata, minden merülésnél csak 20 percre korlátozódhattak a feltárási munkálatok, egy nap egy merülést tudtak csak végezni. "Két és fél óra alatt lehet ilyen mélységből a felszínre jutni" - mondta Jouni Polkko, a búvárégészek egyike.

A hajót a fardeszkán lévő vésések információi alapján azonosították. Korábban is találtak már fardeszkadarabokat tengeri búvárrégészeti feltárásokon, de először történt, hogy egy fardeszkán minden információt megtaláljanak a hajóról - közölte Nikla Eriksson, a Stockholmi Egyetem tengeri régésze.

Részletesebb vizsgálatokkal megtalálhatjuk a címert is, amely arra a kikötőre utal, amely a hajó otthona volt - tette hozzá.

Polkko szerint valószínűleg soha nem derül ki, miért süllyedhetett el a hajó, amelynek a fedélzetén találtak kézzel működtetett vízpumpákat. Ez azt jelenti, hogy a személyzetnek nem volt ideje elég gyorsan kipumpálni a vizet a süllyedő hajóból.

A fluit egy háromárbócos vitorlás hajó volt, amelyet holland kereskedők használtak a 17-18. században. A Balti-tengeren ezeken a hajókon nem voltak fegyverek, hogy minél több rakományt szállíthassanak a lehető legkisebb legénységgel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.