Tűzlabda

Hatalmas meteor világította meg az eget Norvégia felett - videók

A rendőrséghez több bejelentés is érkezett rendkívül erős fényjelenségről, illetve hangos zajról.

2021.07.26 09:12MTI

Hatalmas meteort figyeltek meg vasárnapra virradóra Norvégia déli része felett - közölte az NRK norvég közszolgálati televízió és a VG helyi lap. A rendőrséghez több bejelentés is érkezett rendkívül erős fényjelenségről, illetve hangos zajról. A VG egyik újságírója a jelenséget egy tűzlabdaként írta le, amely az egész eget megvilágította. A meteort helyi idő szerint éjjel 1 óra után észlelték.

Az eseményt nemcsak Norvégia déli részéről, hanem Svédországból is látták.

Szakértők szerint a meteor darabjai az Oslótól nyugatra fekvő térségekben csapódhattak be.

Vegard Lundby, a norvég meteorfigyelő hálózat szóvivője az NRK-nak azt mondta, gőzerővel dolgoznak a tudományos vizsgálatok szempontjából értékes darabok felkutatásán.

A meteor tömege egyelőre ismeretlen, de a szemtanúk beszámolói jelentős méretekre engednek következtetni. Egyes becslések alapján az objektum akár több tucat kilogrammos is lehetett. A szakértők azt feltételezik, hogy a meteor a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövezetből érkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.