Tudomány

Fél évszázados a Műegyetem oktatóreaktora

Magyarország időrendben második, teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű nukleáris létesítményének 50. "születésnapját" egy hibrid rendezvénnyel pénteken ünnepelte meg a Műegyetem.

2021.06.15 00:30MTI

Ötven évvel ezelőtt avatták fel Magyarország egyetlen oktatóreaktorát Budapesten; az évfordulóra ünnepi konferenciával emlékezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

"A hazai villamosenergia-termelés felét atomerőműben állítjuk elő, amelynek alapfeltétele a hazai szakember utánpótlás, valamint kutatásfejlesztés és innováció. Ehhez kulcsfontosságú a BME oktatóreaktor és a kapcsolódó képzések" - idézte Süli Jánost, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős minisztert az intézmény által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Magyarország időrendben második, teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű nukleáris létesítményének 50. "születésnapját" egy hibrid rendezvénnyel pénteken ünnepelte meg a Műegyetem.

Mint írták, a BME Oktatóreaktora 1971 júniusa óta szolgálja a nukleáris gyakorlati oktatást és képzést. Az elmúlt ötven évben a reaktor folyamatosan a legfontosabb felsőoktatási, az elméleti mellett gyakorlati ismereteket is nyújtó képzőhely az országban és a régióban. Sok ezerre tehető azoknak a fizikusoknak, energetikai és egyéb mérnököknek a száma, akik az oktatóreaktorban sajátíthatták el az atomenergetika és a nukleáris technika biztonságos alkalmazásának részleteit. Az intézmény több mint 350 reaktortechnikai szakmérnök, az iparban vezető szerepet betöltő szakember képzésében játszott fontos szerepet.

"Az oktatóreaktor félévszázados története a műegyetem ipari szerepvállalásának jelentős példája, a kapcsolódó, hazánkban egyedülálló képzések indításával és az iparág hazai jövőjét is megalapozó kutatásokkal" - összegzett a konferencián Józsa János, a BME rektora.

A kommüniké kiemelte, hogy a magyar nukleáris iparban dolgozó közép- és felsővezetők szinte kivétel nélkül részt vettek műegyetemi alap- vagy mesterképzésben, valamint itteni szakirányú továbbképzésben, amelynek gyakorlati részeit az Oktatóreaktornál végezték el.

A rendezvényen Czifrus Szabolcs, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója és az intézet számos oktatója számolt be a reaktorban zajló oktatási és kutatási munkáról, valamint annak eredményeiről. 2000 óta mintegy húsz EU-pályázatot nyert az intézet, jelenleg hat H2020-as Euratom pályázatban vesznek részt az intézet munkatársai, rangos európai és tengerentúli egyetemekkel, kutatóintézetekkel együttműködve. Több pályázat célja az Oktatóreaktor nemzetközi oktatási szerepének erősítése.

A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tanúsítványát. A BME kínálata tavaly szeptemberben bővült az újabb, most nemzetközi szinten is elismert négy féléves képzéssel. A nukleáristechnológia-menedzsment képzés programja kombinálja az egyetemen jelentős múlttal rendelkező reaktortechnikai szakmérnöki és a menedzserképzést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.