Űrkutatás

Akkor vették észre az aszteroidát, amikor már közelebb volt, mint a Hold

Az újonnan felfedezett 2021-es JU6 aszteroida még május 14-én repült el a Föld mellett, nagyon közel.

2021.05.18 20:14ma.hu

A 2021 JU6 katalógusjelű égitest hirtelen tűnt fel a tudósok előtt május 14-én, és még aznap a Hold és a Föld között suhant el, egész közel bolygónkhoz. Az átlagos Hold-Föld távolság (LD, lunar distance) 384.400 kilométer, ennek mindössze 0,17-ed részét tette ki az égitest távolsága, azaz mindössze 65.350 kilométerre volt csak tőlünk.

A földközeli objektumok (angol rövidítéssel: NEO, azaz Near-Earth Object) olyan aszteroidák, üstökösök vagy nagy meteoroidok, amelyeknek pályája 1,3 CsE távolságon (csillagászati egység, Nap-Föld távolság) belül keresztezi a Föld pályáját és így elvileg fennáll az ütközés lehetősége.

Ami nem jó hír, hogy ebben az évben ez volt az 57 ilyen, ebben a hónapban pedig a hatodik.

A 2021 JU6 aszteroidát május 14-én, a kaliforniai Palomar hegyen figyelték meg először, ugyanazon a napon, amikor igen szorosan megközelítette bolygónkat. Az objektum az Apollo aszteroidák csoportjába tartozik, és becsült átmérője 8,9-20 méter.

Az idei Földközeli "aszteroida-termés"


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.