Tudomány

Hétvégén zuhanhat le az irányíthatatlan kínai hordozórakéta

Sydney, Rio de Janeiro, New York és Madrid felett is elhaladhat.

2021.05.07 15:18ma.hu

Kína múlt csütörtökön juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával.

A Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia elnevezésű modult a rakéta a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból bocsátotta fel április 29-én. A Hosszú Menetelés 5B a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre. Mivel a visszatérés ellenőrizetlen, egyes szakértők attól tartanak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak.

A hordozórakéta várhatóan a következő napokban csapódik a légkörbe. A 30 méter magas és mintegy 18 tonnás Hosszú Menetelés-5B az utóbbi idők egyik legnagyobb lezuhanó űreszköze.

A Hosszú Menetelés pályája 41,5 fokos szöget zár be az Egyenlítővel, így a föld jó nagy része felett elhalad, egyebek között Chile, Új-Zéland, de New York és Madrid fölött is. Amennyiben a rakéta maradványai szárazföldön csapódnak be, az okozott károkért Kína a nemzetközi jog alapján kártérítés fizetésére kötelezhető.

A Hosszú Menetelés pályája itt követhető online.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.