Évente oltakozhatunk a vírus ellen?

A Moderna emlékeztető oltása jól működik a dél-afrikai és brazil variánssal szemben

Ígéretes immunválaszt váltott ki a vakcina a B.1.351 jelű (dél-afrikai) mutáns és a brazil/japán P.1 változat ellen.

2021.05.07 08:50ma.hu

A Moderna Covid-19 elleni vakcinájának emlékeztető oltása ígéretes immunválaszt adott a B.1.351 és P.1 variánsok esetében a jelenleg is tartó klinikai vizsgálatos friss adatai szerint. A gyártó 50 mikrogrammos dózisú oltóanyagát teszteli egyszer már oltott egyedeken. Az eredmények szerint az emlékeztető oltás növelte azon antitestek válaszát, amelyek semlegesítik a számos országban elterjed dél-afrikai és brazil/japán mutánst.

A vállalat nyilatkozata szerint, az mRNA-1273.351 emlékeztető (booster) oltása sokkal hatékonyabbnak bizonyult az első oltáshoz képest, de kutatási eredményeik még nem estek át külső szakértői vizsgálaton.

"Proaktívnak kell maradnunk a vírus folyamatos változása és fejlődése miatt" - mondta Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója sajtóközleményében. A friss adatok szerint a második oltások azok, amelyek kiváló startégiát jelentenek az újonnan észlelt mutánsokkal szemben.

A Moderna szerint a mellékhatások ez esetben is hasonlóak a korábban közöltekhez: fájdalom a szúrás helyén, fáradtság, fejfájás, izom- és izületi fájdalmak.

Mindez azt jelenti, hogy az embereknek valószínűleg évente lesz szükségük a Covid-19 vakcinák második felvételére, akárcsak az influenza esetében.

Mint ismeretes, a Moderna oltása két adagot igényel, négy hét különbséggel. A Pfizerhez, valamint a Johnson & Johnsonhoz hasonlóan, az oltás rendkívül hatékony a Coviddal szemben, bár a cég vezetői és tisztviselői most azt mondják, hogy az erős védelem idővel csökken. A Pfizer oltása szintén kétdózisú, míg a J&J immunizálás csak egy szúrást igényel.

Dr. Anthony Fauci, a Fehér Ház vezető orvosi tanácsadója korábban már kijelentette, hogy az amerikaiaknak emlékeztető oltásokat kellene felvenniük, hogy jobban megvédjék magukat a variánsokkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.