Időjárás

Rekord hideget mértek egy trópusi viharfelhőben

A sztratoszférába nyúló felhőtető -111 fokig hűlt le, magassága elérte a 20500 métert.

2021.03.30 17:42ma.hu

A magasba törő gomolyfelhők jellemzője, hogy a troposzféra tetején a felhő teteje üllőszerűen elterül, ám erős zivatarok, szupercellák esetén a felhőtető még az üllőnél is magasabbra gomolyoghat, átnyúlva egészen a sztratoszférába. A zivatar erősségével arányosan egyre magasabbra tör a viharfelhő, tetején pedig egyre alacsonyabb a hőmérséklet. A felhőtetőn mért értékeket ezért a zivatarok kapcsán számontartják.

A NOAA-20 műhold 2018. december 29-én rekord alacsony hőmérsékletet, -111 fokot mért egy trópusi zivatarfelhő tetején. A felhő 20,5 kilométeres magasságba nyúlt fel - írja a BBC-re hivatkozva az Időkép.

Az ilyen szuperhideg, extrém erős viharok száma a globális klímaváltozással arányosan növekszik. Az elmúlt három évben annyi ilyen vihar alakult ki szerte a világon, mint az azt megelőző 13 évben összesen, így nem kizárt, hogy a következő években újabb rekord születik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.