Tudomány

Betegségeket "kiszagoló", mesterségesintelligencia-alapú orrot fejlesztettek ki Izraelben

Képes észlelni a szagokat és képpé alakítani azokat egy számítógép képernyőjén.

2021.03.09 18:48MTI

Mesterségesintelligencia-alapú orrot fejlesztettek ki izraeli kutatók a betegségek "kiszagolására".

A Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Tel-avivi Egyetem szakemberei a Biosensors and Bioelectronics című folyóiratban ismertették a közös fejlesztésüket.

Az infravörös orr képes észlelni a szagokat és képpé alakítani azokat egy számítógép képernyőjén.

A fejlesztés egyebek között a levegőben terjedő betegségek, hamisított szeszes italok, valamint elrontott vagy mérgezett ételek észlelésére is alkalmas.

"A rendszert potenciálisan nem invazív módszerként is lehetne használni a Covid-19-ben szenvedő páciensek gyors azonosítására a leheletük elemzése révén" - hangsúlyozták a szakemberek.

A fejlesztés eddig nagy pontossággal azonosított több tucat szagot, köztük olyanokat is, amelyeket az emberi orr képtelen észlelni, például alkoholos italok összetevőit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.