Koronavírus-járvány

A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is hatékony a brit variánssal szemben

A friss tanulmány szerint azonban ezek az oltások kevésbé hatékonyak a dél-afrikai variáns ellen.

2021.02.18 19:11MTI

Rendkívül hatékony a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított új variánsával szemben - állapította meg csütörtökön közzétett kutatásában a New England Journal of Medicine egészségügyi szaklap.

A friss tanulmány szerint azonban ezek az oltások kevésbé hatékonyak a dél-afrikai variáns ellen, ami aggodalommal tölti el a kutatókat, mert az a közelmúltban jelentős rezisztenciát mutatott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával szemben is.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) friss adatai szerint - ahogy a szakértők fogalmaztak - megdöbbentő mértékben, egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest. A várható élettartam az amerikaiaknál a tavalyi év első felében 77,8 év volt, egy évvel kevesebb a 2019-es 78,8-nál. A beszámoló szerint a csökkenést a járvány okozta első halálozási hullám okozta.

A kisebbségek tagjait érintette legsúlyosabban a csökkenés: az afroamerikaiak csaknem három, a spanyolajkúak pedig két évet vesztettek a 2019-es várható élettartamukhoz képest - derült ki a CDC csütörtöki becsléséből. "Ez óriási visszaesés, egészen a második világháborúig vissza kell tekintenünk, hogy ilyen hanyatlással találkozzunk" - mondta Robert Anderson, a központ egyik szakembere.

A várható élettartam csökkenése arra utal, hogy rosszul kezeljük a járványt - vélekedett Otis Brawley, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi professzora. "A koronavírus jobban rombolt minket, mint bármely más országot. Mi adjuk a világ népességének 4 százalékát, a koronavírus okozta haláleseteknek viszont több mint 20 százalékát" - tette hozzá.

Jeff Taliaferro, a Pentagon egyik tisztviselője szerdán arról számolt be, hogy az amerikai katonák nagyjából egyharmada elutasította az oltást. Kiemelte, hogy a katonáknak felvilágosító oktatásra lenne szükségük, hogy "segítsünk nekik megérteni az oltások előnyeit".

A védelmi minisztérium alkalmazottai közül eddig 147 ezren kapták meg mindkét oltást, 359 ezren pedig csak az első dózist. A vakcina elfogadásának aránya a katonák körében nagyjából megegyezik az Egyesült Államok lakosságának körében regisztrált adatokkal. A Social Science & Medicine című szaklap szerint az amerikaiak 31 százaléka nem tervezi, hogy beadatja a koronavírus elleni oltóanyagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.