Grotesz szokások, évezredes kövek

Maja szellemeknek áldoznak ásatások előtt a mexikói régészek

A maja kultúra bölcsőjeként számon tartott Yucatán-félsziget régészeti területein "élő" szellemeknek a régészek és az itt dolgozó munkások a mai napig rendeznek szertartásokat, hogy jóakaratukat kérjék a munkához.

2009.02.01 13:41MTI

A kutatók néhány helyen régebben bemutatott áldozatokat, 5-20 centiméteres, agyagból, viaszból, kőből, fából, textilből vagy kukoricalevélből készült szobrocskákat találtak. A régi rítusnak része volt a véráldozat is, a földműves, hogy ő legyen a gazdája a szellemnek, kisujjából kilenc csepp vért is "adott".

Ezekből az áldozati figurákból mutattak be néhányat a Mexikói indián területek etnográfiai projektjének héten tartott X. Országos Rendezvényén, amelynek témája a sámánizmus és a varázslás; a kutatók elemzik a mágikus, a gyógyító és a rituális praktikákat. A konferencián elhangzott: az indiánok hite szerint az emberi lélek több részre oszlik, de ezeknek egységben kell lenniük.

Amikor megsérül ez az egység, a hagyományos gyógyászatot gyakorló kuruzslóknak kell visszaszerezniük az elveszett részt, és helyreállítaniuk az egységet. A varázslókon keresztül kérték a parasztok a szellemek védelmét a birtokokra, a hegyekre, a kukoricásokra és a vetésekre.

A legenda szerint a szellemek dolga volt a rablók elijesztése, meg az is, hogy betegséget küldjenek a tolvajokra meg azokra a parasztokra, akik elmulasztottak áldozatot bemutatni. Az áldozati figurák szemét, körmét és fogait babszemekből rakták ki, ruhája kukoricalevélből készült, de meztelen is maradhatott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.