Állati

Felfedezték a legnagyobb nemiszervű minihüllőt Madagaszkáron

Apró, másfél centis testhosszához képest tekintélyt parancsoló nemi szerve van.

2021.01.30 10:51ma.hu

A világ vélhetőleg legkisebb hüllőfajának egy képviselőjét fedezték fel a kutatók Madagaszkáron, akik szerint az apró hím kaméleon a testéhez viszonyítva méretes nemi szervvel rendelkezik.

A Münchenben lévő bajor állami zoológiai gyűjtemény szerint a mindössze 13,5 milliméteres hüllőt egy német-madagaszkári expedíció tagjai fedezték fel Madagaszkár északi részén.

Frank Glaw, a gyűjtemény munkatársa szerint a Brookesia nana névre keresztelt faj képviselője az eddig ismert csaknem 11 500 hüllőfaj legkisebb hím egyede.

A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány szerint ugyanakkor a miniatűr kaméleon nemi szerve testének 18,5 százalékával egyenlő hosszúságú.
Glaw szerint általában az apró kaméleonfajok egyedei rendelkeznek a legnagyobb párzószervvel - úgynevezett hemipénisszel - a testhosszukhoz viszonyítva. Ezt a megállapítást 51 kaméleonfaj összehasonlítására alapozzák a kutatók.

Ennek egyik lehetséges magyarázata a nemek közötti méretbeli különbség lehet, ugyanis ezeknél a kisméretű fajoknál a nőstények általában nagyobbak a hímeknél. A kutatók a Brookesia nana egy nőstény példányát is azonosították, amelynek testhossza 19 milliméter volt.

"A rendkívül apró hímeknek viszonylag nagyobb nemi szervre van szükségük a náluk jóval méretesebb nőstényekkel való sikeres párzáshoz" - magyarázta Miguel Vences, a Braunschweigi Műszaki Egyetem munkatársa, aki a tanulmány társszerzője volt.

A szakembereknek mindössze két példányt sikerült felfedezniük az apró kaméleonfajból.

Ezeknek a miniatűr teremtményeknek a természetes élőhelye gyakran nagyon kicsi, mindössze néhány négyzetkilométerre korlátozódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.