Gyász

Meghalt Paul Crutzen, az ózonlyuk egyik felfedezője

A 87 éves vegyész Németországban, családja körében hunyt el.

2021.01.29 15:07MTI

Elhunyt Paul Crutzen Nobel-díjas holland kémikus, az ózonlyuk egyik felfedezője.

A 87 éves vegyész Németországban, családja körében halt meg - közölte a NOS holland közszolgálati média. Crutzen kollégáival, a 2020-ban elhunyt Mario Molina mexikói és Sherwood Rowland amerikai kutatóval már 1974-ben a halogénezett szénhidrogének (CFC) használatának veszélyére hívta fel a figyelmet és megjósolta, hogy az ózonréteg néhány évtizeden belül erőteljesen megfogyatkozik ezek hatására.

A tudósokat a témában végzett munkájukért 1995-ben tüntették ki a kémiai Nobel-díjjal.

Crutzen 1933-ban született Amszterdamban. Az 1960-as és 1970-es években vizsgálta a nitrogén-oxidok hatását az ózonrétegre, jóslatuk hatására betiltották a hűtőszekrényekben és klímaberendezésekben a CFC használatát. A tudós 1980 és 2000 között igazgatóként vezette a Max Planck Kémiai Intézet légkörkémiai osztályát.

Crutzen nevéhez fűződik az antropocén kifejezés alkalmazása az emberi tevékenység által befolyásolt földtörténeti kor megnevezésére. Crutzen először egy 2002-es, a Nature című tudományos lapban megjelent írásában használta a kifejezést.

A szakértő érvelése szerint az ember tevékenység környezetre kifejtett hatása az elmúlt három évszázadban oly mértékben eszkalálódott, hogy a globális klímaváltozás is jelentősen megváltozott, ezért külön terminusra van szükség a 18. század végétől a jelen időszakig tartó periódus leírására. A kifejezés azóta elterjedt a tudományos és környezetvédelmi beszédben. Crutzen az intézet szerint több mint 360 tudományos cikket és 15 könyvet írt.

A világszerte legtöbbet idézett tudósok egyike volt, számos díjat kapott. Több tudományos akadémia tagja volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.