Tudomány

Rendkívül ritka, lamellás páncélzattal és fegyverekkel eltemetett férfi maradványaira bukkantak

Nyugat-Kazahsztánban előkerült hun kori harcos leletét vizsgálják magyar antropológusok.

2021.01.25 14:35MTI

Nyugat-Kazahsztánban előkerült hunkori harcos csontvázleletét vizsgálják a Magyar Természettudományi Múzeumban - közölte a Magyar-Turán Alapítvány az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztatás szerint, a rendkívül ritka, lamellás páncélzattal és fegyverekkel, valamint lószerszámokkal eltemetett férfi maradványai egy régészeti feltáráson kerültek elő a Kaszpi-mélyföldön.

A leletek antropológiai vizsgálatainak elvégzésére az atyraui megyei múzeum vezetősége Bíró András Zsolt antropológust, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatóját kérte fel.

A leletek egy részét és a koponyát Budapestre szállították, ahol a kutatók a csontmaradványokból vett minták alapján az embertani vizsgálatok mellett radiokarbon kormeghatározást és archeogenetikai vizsgálatokat is végeznek majd. A töredékes koponya helyreállítása után egy antropológiai arcrekonstrukciót is készítenek az egykori előkelő harcosról.

Az Aral-Kaszpi övezet szarmata-hun, valamint türk korszakának migrációs eseményei jelentős hatással voltak a Kárpát-medence népességtörténeti folyamataira, de ezeket a területeket - nagy valószínűséggel - érintette a korai magyarság vándorlása is, ezért ennek a régiónak az említett korszakokból előkerülő leletei a magyar őstörténet kutatás számára is rendkívül értékes adatokat jelentenek - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.