Tudomány

Páratlan lelet: kétezer éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Az első század elején eltemetett gyermeket vázákkal és állati áldozatokkal, köztük kutyával vették körül.

2021.01.19 07:48MTI

Kétezer éves, páratlan leletnek számító gyermeksírra bukkantak Clermont-Ferrand közép-franciaországi városban: az első század elején eltemetett gyermeket vázákkal és állati áldozatokkal, köztük kutyával vették körül. Francia régészek különlegesnek nevezték a felfedezést.

A páratlan régészeti lelet a clermont-ferrand-i repülőtér bővítésekor került elő. A kutatók szerint a sírban talált gyermek egyéves lehetett, amikor meghalt. Egy fából készült 80 centiméter hosszú koporsóba temették, amelyet szögekkel és egy vastáblácskával díszítették. A koporsót 1x2 méteres sírba helyezték és köré mintegy 20 tárgyat tettek, köztük agyagvázákat és üvegedényeket, amelyeket valószínűleg olajokkal és gyógyszerekkel töltöttek meg. Találtak egy fél disznót, és más disznóhús maradványokat valamint két fejnélküli szárnyas tetemét.

A koporsón kívül a fiú lábánál találták meg egy fiatal kutya maradványait, az állat bronzzal díszített nyakörvet viselt, amelyen egy kicsiny harang volt.

Az ásatásokat végző régészek elmondták, hogy találtak egy idősebb gyermekhez tartozó tejfogat is, amely valószínűleg az eltemetett fiú testvéréé lehetett. A fogat egy törött kagylóhéjban helyezték a fiú mellé.

A gyerekeket akkoron családi birtokon temették el, ami azt feltételezi, hogy a közelben egy nagy méretű ház állhatott.

A halott mellé helyezett tárgyak igazán kivételesek mind mennyiségében, mind minőségében. Azt mutatják, hogy családja kiváltságos lehetett. Kisgyermekkel eltemetett kutya jól dokumentált a régészeti leletekben, de itt a nyakörv és a harang igen szokatlan" - közölte az Inrap francia régészeti intézet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.