Tudomány

Haldokló galaxist figyeltek meg a kutatók

Az ellipszis formájú galaxis nagyon ritka jelenséget él át, amelyet sohasem figyeltek még meg ilyen távolságból.

2021.01.12 15:57MTI

A Nature Astronomy című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében lévő Alma teleszkópja által gyűjtött adatoknak köszönhetően először figyeltek meg a haldoklás folyamatában lévő távoli galaxist.

Az eredmények szerint a jelenséget, amelyet általában egy fekete lyuk hatásának tartanak, a galaxisnak egy másik galaxissal történt ütközése okozta.

Az ID2299 jelű objektum olyan távoli, hogy 9 milliárd évbe telik, míg fénye elér a Földre.

Az ellipszis formájú galaxis nagyon ritka jelenséget él át, amelyet sohasem figyeltek még meg ilyen távolságból - mondta Emanuele Daddi, a Saclay Nukleáris Kutatóközpont asztrofizikusa, a tanulmány társszerzője.

Az ID2299 a csillagképződéshez szükséges gáza több mint felét kibocsátotta. Ez hatalmas arány, évente 10 ezer Nap tömegével egyezik meg - fejtette ki a szakértő. Mindeközben ugyanennyi gázt használt új csillagok képzésére szintén nagyon magas arányban, a Nap tömegének mintegy 550-szeresének megfelelő mértékben.

Összehasonlításképpen: a Tejútrendszer évente három napnyi tömegű gázt termel. Ilyen körülmények között a galaxis néhány tízmillió év alatt sterillé válik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.