Energia

Kína bekapcsolta a mesterséges Napot

A Napnál 10-szer forróbb hőmérsékleten üzemelő fúziós reaktor segítségével pár éven belül zöldenergiát akarnak előállítani.

2020.12.05 15:55ma.hu

Nagyot lépett előre a tesztelés alatt álló legnagyobb kínai magfúziós reaktor. Pénteken először kapcsolták be a Szecsuan tartományban található, ezidáig legfejlettebb fúziós gépet.

A szerkezet mintáján alapuló projektek pár éven belül, a tervek szerint megújuló energiát állíthatnak elő Kína számára, de a tapasztalatok európai fejlesztésekhez is hasznosak lesznek.

A reaktor működése az atommagok összeolvadásán alapul, azaz a Naphoz hasonló elven működik. Belsejében azonban a Nap magjánál 10-szer forróbb hőmérsékletet, akár 150 millió fokot is képesek előállítani.

Az atomreaktorokkal szemben nagy előny, hogy nem termel radioaktív hulladékot, nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, és a balesetek előfordulásának valószínűsége is alacsonyabb - írta róla az Időkép.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.