Tudomány

Csillagász: a SpaceX az űrmissziók egyik legnagyobb költségét csökkentette az újrahasznosítható rakétáival

A magáncég a költséghatékonyság érdekében újrahasználható rakétákat használ, ugyanis az ilyen missziók egyik legnagyobb költsége maga a fellövés, amire korábban csupán egyszer használatos indítórakéták léteztek.

2020.11.17 11:05MTI

A SpaceX az űrmissziók egyik legnagyobb költségét csökkentette az újrahasznosítható rakéták kifejlesztésével - mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Kiss László, csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden érkezett meg a SpaceX magántársaság első üzemszerűen indított űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik tavaszig dolgoznak majd az űrállomáson.

Kiss László felidézte: a SpaceX több mint 10 évvel ezelőtt kapott szerződést az amerikai űrhivataltól (NASA), hogy új teherszállító eszközöket fejlesszen ki a Nemzetközi Űrállomás számára. A magáncég a költséghatékonyság érdekében újrahasználható rakétákat használ, ugyanis az ilyen missziók egyik legnagyobb költsége maga a fellövés, amire korábban csupán egyszer használatos indítórakéták léteztek

A SpaceX a tervek szerint űrturisták - például Tom Cruise színész - számára is indít majd "űrkirándulásokat". Kiss László kiemelte: a múltbeli űrturisták, például Charles Simonyi, mind részt vettek a Nemzetközi Űrállomáson folyó tudományos kutatásokban és kísérletekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.