Koronavírus

Az ázsiai származásúaknál és a fekete bőrűeknél nagyobb a fertőződés kockázata

Sürgős szükség van ezen csoportok esetében a célzott közösségi támogatásra és annak biztosítására, hogy idejekorán megtörténjenek a megfelelő beavatkozások, az emberek időben tanácsot kérhessenek.

2020.11.13 15:51MTI

Az ázsiai származásúaknál és a fekete bőrűeknél nagyobb a koronavírussal való fertőződés kockázata, mint a fehérek esetében - állapította meg egy kiterjedt brit vizsgálat.

A fekete bőrűek kétszer akkora valószínűséggel fertőződhetnek meg, mint a fehérek, az ázsiai származásúak pedig 1,5-szer nagyobb valószínűséggel - állapították meg a Leicesteri és a Nottinghami Egyetem kutatói, miután 8 brit és 42 amerikai vizsgálatot elemeztek, melyekben összesen mintegy 19 millió koronavírusos páciens adatai szerepeltek.

A koronavírusnak a különböző csoportokra való eltérő hatása a szakértők szerint vélhetően különböző tényezőkhöz köthető, például a nélkülözéshez, a nagyobb, többgenerációs háztartásokban való együttéléshez vagy ahhoz, hogy nagyobb arányban dolgoznak olyan munkahelyeken, ahol több emberrel találkoznak, és végeznek otthonról nem végezhető munkát - írja a The Guardian című lap.

Manish Pareek, a Leicesteri Egyetem tudósa szerint az eredmények rávilágítottak, hogy sürgős szükség van ezen csoportok esetében a célzott közösségi támogatásra és annak biztosítására, hogy idejekorán megtörténjenek a megfelelő beavatkozások, az emberek időben tanácsot kérhessenek.

Az EClinicalMedicine című tudományos lapban megjelent tanulmány az első összehasonlító elemzés, mely a koronavírus különböző etnikai csoportokon jelentkező hatását vizsgálta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.