Koronavírus-járvány

'Ez egy nehéz és fájdalmas beavatkozás' - így kötik rá a pácienst a lélegeztetőgépre - videó

Szlovákiában az egészségügyi minisztérium közzétett egy videót, amelyben Jakub Vallo aneszteziológus bemutatja, hogyan is történik a folyamat.

2020.10.28 11:06ma.hu

Bár a videó nem magyar nyelvű, a folyamat jól látható, és az is, hogy mennyire nem kellemes a beavatkozás.

Első lépésként a szájon keresztül bevezetnek egy csövet a légcsőbe, ehhez pedig egy csákányra emlékeztető gégetükröt használnak. Az aneszteziológusnak a hangszálakon keresztül kell bevezetnie a csövet a légcsőbe.

Vallo szerint ez nem egyszerű művelet, és azt mondják, hogy az orvosnak 500-szor ki kell próbálnia, hogy tökéletesen el tudja végezni. A cső bevezetése fizikailag is megterhelő feladat, ugyanis az orvosnak az egész nyaki részt meg kell emelnie - fordította le a parameter.sk.

„A cső bevezetése a hangszálakon keresztül nagyon fájdalmas procedúra. Éppen ezért a páciensnek altatásban kell lennie, és megfelelő mennyiségű fájdalomcsillapítót kell kapnia” – magyarázza Vallo.

Ha a cső megfelelően a helyére került, a végét rákötik a gépre vagy egy lélegeztető ballonra, amely pumpálásával levegőt juttatnak a páciens tüdejébe.

Magyarországon az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 35%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.