Űrkutatás

Minden eddiginél közelebb jött a Földhöz egy aszteroida

A 2020 QG nevet viselő aszteroida 2950 kilométerrel az Indiai-óceán déli része felett haladt el szombaton.

2020.08.19 15:35MTI

A Föld mellett az eddig ismert legkisebb távolságban elhaladó aszteroidát észlelte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az űrhivatal kedden közölte, a 2020 QG nevet viselő aszteroida 2950 kilométerrel az Indiai-óceán déli része felett haladt el szombaton.

A mintegy 3-6 méteres átmérőjű űrkőzet nagyon kicsinek számít az aszteroidák között.

Ha becsapódási röppályáján haladt volna, a Föld légkörébe belépve valószínűleg tűzgömbbé vált, majd széttöredezett volna, ahogyan ez az év során több alkalommal megtörténik - közölte a NASA.

Az aszteroidát a Caltech Palomar Obszervatóriumában, San Diegóban található Zwicky Transient Facility (ZTF) teleszkópja észlelte.

Több százmillió, a 2020 QG méretével megegyező kis aszteroida létezik, de nagyon nehéz felfedezni őket, amíg nem kerülnek a Földhöz nagyon közel. A földközeli aszteroidák nagy része biztonságos, nagy távolságban halad el a Föld mellett, általában jóval messzebb, mint a Hold-Föld távolság.

"Nagyon izgalmas egy ennyire kicsi aszteroidát ilyen közelről megfigyelni, mivel látható, ahogyan a Föld gravitációs ereje meghajlítja a röppályáját. Számításaink szerint az aszteroida nagyjából 45 fokkal tért el, ahogy bolygónk mellett elhaladt" - mondta Paul Chodas, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory földközeli objektumok kutatásával foglalkozó központjának igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.