Koronavírus-járvány

Ínybetegség esetén a koronavírus-fertőzés súlyosabb lehet

Az ínybetegségek esetén ugyanis eleve magas az olyan fehérjék jelenléte, amelyek a végzetes citokinvihart okozzák a súlyos COVID-19 megbetegedés során.

2020.08.07 10:32ma.hu

A probléma az olyan gyorsan és nagymértékben terjedő fertőző betegséget okozó kórokozókkal, mint a koronavírus, hogy a tudósok és az orvosok a járvány során tudják csak tanulmányozni, így megérteni a vírust és az általa előidézett betegségeket. Emiatt az ismeretanyag naponta változik, és nem azért, mert mindig mindenki hazudik - pláne nem a friss tudományos híreket leközlő lapok.

Azt már tudjuk, hogy a súlyos esetekben nem konkrétan a vírus öli meg a beteget, hanem az immunrendszer egy olyan kontrollálhatatlan reakciója, amely a legfontosabb szerveket károsítja, ez az úgynevezett citokinvihar. Ilyenkor irdatlan mennyiségben termelődnek a szervezetben olyan fehérjék, úgynevezett tumornekrózis-faktorok, amelyek lázzal, keringési és légzési nehézségekkel, de akár az egyik legfőbb hormontermelő szerv, a pajzsmirigy kóros elváltozásával együtt járó súlyos gyulladásokat okoznak.

Az már eddig is világos volt, hogy az ínybetegségekkel együtt jár az immunsejtek által termelt interleukin-6 (IL-6) fehérje magas szintje a szervezetben. (Laborvizsgálatok során azért is szokták az IL-6-ot nézni, mert az immunrendszer aktivációjának markere, mivel eleve emelkedett a szintje gyulladás, fertőzés, autoimmun betegségek, szív- érrendszeri megbetegedések és néhány leukémia esetén. Ezek egyébként mind a COVID-19 betegség súlyosbító faktorai.)

A kutatások most kimutatták, hogy annak a betegnek, akinek magas az interleukin-6 szintje, az jóval nagyobb valószínűséggel kerül lélegeztetőgépre, mint más betegek, és sokkal nagyobb a lehetősége a citokinvihar kialakulásának.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy a gyors és mélyreható ínykezeléssel már jelentősen csökkenteni lehet az IL-6 mennyiségét, amely révén olyan szint alá lehet nyomni, hogy nem feltétlen okozza az esetleges vírusfertőzés esetén az állapot súlyosbodását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.