Csillagászat

Gyűrűs napfogyatkozást lehetett megfigyelni a világ több részéről - videó

A fogyatkozás sávja Afrika szarvától északra, az Arab-félsziget déli részén, Pakisztánon, Indián, Tibeten, Kínán és Tajvanon haladt át.

2020.06.22 04:30ma.hu

Úgynevezett gyűrűs napfogyatkozást lehetett megfigyelni a világ több részéről, így Közép-Afrika, Délkelet-Európa és Ázsia területéről vasárnap.

A fogyatkozás sávja Afrika szarvától északra, az Arab-félsziget déli részén, Pakisztánon, Indián, Tibeten, Kínán és Tajvanon haladt át.

"Annyira izgatott vagyok, mert legközelebb ez a jelenség 195 év múlva lesz látható Tajvanról. Ez nagyon ritka lehetőség" - lelkesedett egy diák.

Gyűrűs napfogyatkozáskor a Napot nagyobbnak látjuk, mint a Holdat. Ez azért van így, mert a Hold ilyenkor viszonylag távolabb jár a Földtől. Így a napkorong széle mindig látható.

A különleges égi jelenséget Magyarország keleti és délkeleti részéről lehetett megfigyelni vasárnap.

A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy mindenki viseljen megfelelő védőfelszerelést, aki meg akarja nézni, mert különben szemünk súlyosan károsodhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.