Tudomány

Új húsevő dinoszauruszfajt fedeztek fel Argentínában

A szárnyas őslény, amelynek megkövesedett maradványait megtalálták, 90 millió évvel ezelőtt élt Patagónia területén

2020.06.06 13:22MTI

A szakértők szerint az újonnan felfedezett faj tanulmányozása új ismeretekkel szolgálhat a madarak evolúciójáról.

A kisméretű húsevőnek hosszú, kecses lábai lehettek - mondta Matias Motta, az argentin Természettudományi Múzeum kutatója. Emellett éles karmokkal is rendelkezett, amelyeket prédája megmarkolására használt. A tudósok az Overoraptor chimentoi nevet adták az állatnak.

Motta, a The Science of Nature tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője szerint a dinoszaurusz gyors és mozgékony volt. A szakértőket meglepte, hogy míg lábai a ragadozó dinoszauruszokéhoz hasonlítottak, mellső végtagjai hosszúak és erőteljesek voltak, hasonlatosak a modern madarakhoz.

Az alig másfél méteres őslény fosszilis maradványait az Argentína déli részén lévő Rio Negro tartományban 2013-ban és 2018-ban folytatott ásatásokon tárták fel.

A dinoszaurusz a szakértők szerint rokonságban áll egy másik fajjal, melyet több mint 10 ezer kilométerrel távolabb, a kelet-afrikai Madagaszkár szigetén fedeztek fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.