Koronavírus

Tesztelő robotot fejlesztettek ki Dániában - videó

Nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki Dániában: a teljesen automatizált robotkar önállóan képes steril pálcával koronavírus-fertőzöttség tesztelésére alkalmas mintát venni. Az egészségügyi dolgozókat így megóvhatják a megfertőződés kockázatától.

2020.06.05 07:21MTI

A Dél-dániai Egyetem (SDU) és a Lifeline Robotics kutatói remélik, hogy fejlesztésük hamarosan bevethető lesz, és a tesztelő robottal megkönnyítik az egészségügyben dolgozók munkáját.

Amikor a páciens bemutatja személyi igazolványát, a robot előkészíti a mintavételi készletet, leveszi a mintát, majd a tesztelésre alkalmas konténerbe helyezi - mondta el Thiusius Rajeeth Savarimuthu, az SDU professzora.

A mesterséges intelligenciával működő robot kamerái segítségével találja meg a torok megfelelő részét. Úgy van programozva, hogy finoman végezze a mozdulatokat - emelték ki a fejlesztők.

"Világszintű igény lesz az egyre több tesztelésre és az egyre több automatizált tesztelésre, arra, hogy megvédjük a frontvonalban dolgozókat" - mondta Soeren Stig, a Lifeline Robotics ügyvezető igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.