Elképesztő lelet

A kínai civilizáció öt évezredes múltját igazoló leleteket tártak fel kínai régészek

A települést a régészek Holuo fejedelemségnek nevezték el a Sárga-folyó és a Luo-folyó torkolatvidékének neve után.

2020.05.09 21:30MTI

A kínai civilizáció öt évezredes múltját igazoló leleteket tártak fel kínai régészek a közép-kínai Honan tartományban található Suanghuajsu ásatási területen - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség csütörtökön.

A Sárga-folyó déli partján fekvő, 1,17 millió négyzetméteres Suanghuajsu ásatási területen 2013 óta folytatott feltárások során egy csaknem 5300 éves város maradványaira bukkantak. A települést a régészek Holuo fejedelemségnek nevezték el a Sárga-folyó és a Luo-folyó torkolatvidékének neve után.

A jangsao kínai neolitikus kultúra második feléből származó, a főváros jellegeit hordozó település maradványai az eddig felfedezett legmagasabb szintű leletegyüttesnek számítanak a Sárga-folyó vidékéről, a kínai civilizáció kialakulásának korai szakaszából - mondta Li Po-csian, a Peking Egyetem professzora egy csütörtöki sajtótájékoztatón a Hszinhua szerint.

A helyszínen talált leletek jelentős része öt-hétezer éves, és bizonyítékul szolgál arra, hogy a Holuo terület hatást gyakorolt a kínai civilizáció eredetének aranykorára mintegy 5300 évvel ezelőtt - mondták el az ásatások eredményeit ismertető kínai szakértők.

A feltárt várost a régészek szerint három védőárok vette körül. Az északi részen négy házsorból álló lakóövezetet találtak, feltártak továbbá egyebek mellett három, összesen mintegy 1700 sírhelyből álló köztemetőt, döngölt földből készült, áldozatbemutatásra használt maradványokat, csillagászati leleteket, fazekasműhelyt, vízgyűjtőt, valamint útrendszert.

Szakértők szerint a város lakói viszonylag fejlett csillagászati ismeretekkel rendelkezhettek, találtak ugyanis kilenc cserépedényt, amelyeket a Nagy Medve csillagkép mintájára rendeztek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Amerikai tudósok: akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra

Az új típusú koronavírus egyelőre ismeretlen, de biztos, hogy hosszú ideig nem tűnik el.

Koronavírus - A tünetek megszűnése után is jelen van a vírus a Covid-19-betegekben

MTI Fotó: Mónus Márton

A felépülés után még legalább két hétig meg kellene hosszabbítani a karantént, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Szegedi matematikusok modellezik a járvány terjedését - segítsen nekik!

Pontosan megjósolták a kínai betegek és halottak számát, ill. hogy Irán és Olaszország lesz a következő. Magyarországot már nehezebb modellezni, ebben kell a segítség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.