Koronavírus-járvány

Százméteres mélységet értek el a Csobánka melletti Dinó-rejtekben

A mostani felfedezés a barlang korábbi mélypontján, a Feneketlen-hasadéknak nevezett részen történt, mely szűkössége miatt korábban megállította a felfedezőket.

2020.04.25 03:36MTI

A Csobánka melletti Dinó-rejtek nevű barlangban eddig ismeretlen járatokat tártak fel a kutatók, az üreg jelenlegi a mélysége meghaladja a 100 métert, ezzel a Pilis harmadik legmélyebb barlangja lett - tette közzé honlapján a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A Szent Özséb Barlangkutató Egyesület beszámolója szerint a mostani felfedezés a barlang korábbi mélypontján, a Feneketlen-hasadéknak nevezett részen történt, mely szűkössége miatt korábban megállította a felfedezőket.

A megtalált folytatásban helyenként akár két méter szélesre kitáguló hasadékok is megnyíltak. Az új szakasz alja mélyebben van, mint a Pilisvörösvári horgásztó, de a karsztvízszintet még mindig nem érte el.

A Dinó-rejtek mind balesetvédelmi okból, mind a barlang védelme érdekében le van zárva, látogatása csak speciális képzettséggel és Duna-Ipoly Nemzeti Park hozzájárulásával lehetséges.

Feltételezhető, hogy a barlang összefügg a szomszédos Macska-barlanggal, mely szabadon látogatható. Az országos kéktúra útvonaláról ágazik le a kék barlang jelzésű turistaút, amely egy kis körrel fűzi fel a barlangot az útvonalra.

A felfedezésről további részletek is megtudhatók a foldalatt.hu weboldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.