Koronavírus-járvány

Nem a koronavírus az igazi gyilkos: a beteg immunrendszere támadja meg a létfontosságú szerveket

Olyan sokoldalú a vírus által okozott kór, hogy még mostanra sem fejtették meg a tudósok.

2020.04.12 18:10ma.hu

A probléma az olyan gyorsan és nagymértékben terjedő fertőző betegséget okozó kórokozókkal, mint a koronavírus, hogy a tudósok és az orvosok a járvány során tudják csak tanulmányozni, így megérteni a vírust és az általa előidézett betegségeket. Emiatt az ismeretanyag naponta változik, amiket gyakran előzetes tudományos jelentések százain terjesztenek, ám a frontvonalban teljesítő orvosoknak nincs idejük ezekkel foglalkozni, mert éppen életeket mentenek. Aztán mire valamit bevezetnének, már más derül ki róla.

Egyes szakértők szerint bármennyire is jó célú a tudósok versenyfutása a járvánnyal, a kórokozó működésének megértése céljából, gyakran ez nagyobb zavart okoz, mint bármi más.

A COVID-19 ugyanis egy "ismeretlen" betegség, amelynek rengeteg arca van:

- A fertőzöttek felén nem jelentkeznek tünetek, de fertőznek
- A legtöbb betegnek enyhe tünetei vannak
- Súlyos esetekben nem a vírus öli meg a beteget, hanem az immunrendszer egy olyan kontrollálhatatlan reakciója, amely a legfontosabb szerveket károsítja, ez az úgynevezett citokinvihar. (Ilyenkor irdatlan mennyiségben termelődnek a szervezetben olyan fehérjék, úgynevezett tumornekrózis-faktorok, amelyek lázzal, keringési és légzési nehézségekkel, de akár az egyik legfőbb hormontermelő szerv, a pajzsmirigy kóros elváltozásával együtt járó súlyos gyulladásokat okoznak.)
- Nem tudni, mi okozza azt, hogy egyes betegek életkoruktól függetlenül súlyos állapotba kerülnek
- A vírus megtámadja az idegrendszert és akár súlyosan károsíthatja a beteg központi idegrendszerét. A légzési nehézség sok esetben ennek köszönhető, nem a tüdőgyulladásnak.
- Nem tudni, hogy a felgyógyult betegek fertőznek-e vagy sem
- Teljesen kérdésessé vált, hogy lehet-e egyáltalán immunitást szerezni ellene, vagy ha kialakul, az mennyi ideig tart.

Ezek mind a járvány alatt derültek ki, ezek a folyamatosan változó információk és ismeretek vezettek ahhoz, hogy gyakran ellentmondásosan nyilatkoznak a szakértők, például arról, hogy érdemes-e maszkot viselni vagy sem.

Bár egyesek még mindig azt állítják, hogy ez csak egy "kis influenza" és a többi csak pánikkeltés, a bizonyítékok mégis azt mutatják, hogy jóval inkább egy halálos közegészségügy rémálomról van szó.

A járvány elején még azt mondták, hogy a köhögés és a láz egyértelmű jel, ma már tudjuk, hogy a COVID-19 a tünetek sokféleségét kiválthatja - vagy épp ellenkezőleg.

Pont emiatt gondolják, hogy az új koronavírus-járvány fénysebességű terjedésének egyik oka, hogy a betegek mindegy 50%-a tünetmentes.

Mindenesetre még mindig nagyon sok részlete ismeretlen mind a vírusnak, mind az általa okozott betegségek lehetőségeinek. Az orvosok jelenleg eseti alapon küzdenek minden egyes páciens esetén a vírussal, hiszen alig van egyforma eset.

Erről is beszélt az EuroNews-nak egy szakember

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.