Tudomány

Elképesztő felvételek készültek a Nap felszínéről

Korábban nem látott részletességgel mutatja be a Nap felszínét az új hawaii teleszkóp. Felvételei akár 30 kilométeres felszíni jelenségeket is láthatóvá tesznek.

2020.01.31 17:49MTI

A képeket az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) Daniel K. Inouye Naptávcsöve (DKIST) készítette, mely mintegy 3000 méterrel a tengerszint felett, a Maui szigeten lévő Haleakala vulkán tetején található.

A teleszkóp, amelynek része a világ legnagyobb, 4 méteres naptükre, lehetővé teszi, hogy a kutatók jobban megértsék a Napot és annak hatását a Földre - közölte a coloradói Boulderben lévő Nemzeti Nap Obszervatórium.

A Földtől 149 millió kilométerre lévő Napot borító plazmában láthatóvá vált a viharos, "forrongó" gázmintázat. A sejtszerű struktúrák belsejében forró plazma emelkedik a felszínre, majd lehűl, és sötét vonalakban lesüllyed. Ez a folyamat a konvekció, vagyis hőáramlás. Az új eszközzel a mágneses mezők markerei is jól láthatóvá válnak.

A naptevékenység, vagy "űridőjárás" tanulmányozása segíthet a tudósoknak előrejelezni a Föld esetleges problémáit. A Nap mágneses kitörései többek között tönkre tehetnek műholdakat, működésképtelenné tehetik a GPS-t, hatással lehetnek a légiközlekedésre és áramkimaradást okozhatnak.

"Ez a teleszkóp segít megérteni, mi irányítja az űrbéli időjárást és segítségével pontosabban megjövendölhetjük a napviharokat" - emelte ki France Calrdova, az NSF igazgatója. A DKIST az amerikai űrkutatási hivatal Nap körül keringő, Parker Solar Probe nevű űrszondájával, valamint a továbbiakban a NASA és az Európai Űrügynökség Solar Orbiter nevű űrszondájával működik együtt, amelyet február elején indítanak útnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.